Sri Chinmoy

Sri Chinmoy is een spiritueel meester, dichter, schrijver, kunstenaar en dromer van wereldvrede. Hij werd in 1931 geboren in Bengalen, India, en woonde van zijn elfde tot zijn 32e in de Sri Aurobindo Ashram als leerling van zijn goeroe Sri Aurobindo, waar hij op jonge leeftijd God-realisatie bereikte. Vanuit een innerlijke inspiratie kwam hij in 1964 naar New York om zijn realisatie te delen met zoekers in het Westen. Hier woonde hij tot aan zijn overlijden (Mahasamadhi) in 2007.

Tijdens zijn leven richtte hij het Sri Chinmoy Centrum op, een wereldwijde organisatie die streeft naar een vreedzame wereld via initiatieven op gebied van sport, muziek, humanitaire dienstverlening en lokale projecten. Sri Chinmoy benaderde wereldvrede vanuit een spiritueel perspectief en moedigde het onderwijs van meditatie aan als basis hiervoor. De innerlijke vrede die meditatie naar voren brengt is een voorwaarde voor duurzame uiterlijke vrede.
Sri Chinmoy’s enorme creativiteit en zijn onvermoeibare toewijding hebben geleid tot een adembenemende hoeveelheid kunstwerken, muzikale composities en inspiratie. Zijn leven is één van de meest opmerkelijke van deze tijd.

In 1988 bracht hij een bezoek aan Nederland, waar hij twee vredesconcerten gaf. Eén daarvan vond plaats in de St. Bavokerk in Haarlem. Ook componeerde hij een lied over de spirituele kwaliteiten van Nederland, waaronder Nederlands tolerantie en kunstzinnigheid.

De Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, een in 1987 opgerichte internationale vredesloop, komt ook elke twee jaar door Nederland in een aaneengesloten route door Europa.

Meer informatie:

Play video