Meditatie

Meditatie betekent het stillen (tot rust brengen) van de gedachtenstroom in onze geest en het langzaam, spontaan openen van ons hart. Wanneer de geest kalm en rustig is, bloeit het hart open zoals een bloem. De kwaliteiten van het hart, zoals vrede, harmonie, acceptatie en een gevoel van eenheid, komen naar voren en verrijken ons leven.

Wanneer we regelmatig mediteren merken we dat we langzaam maar zeker meester worden over onze gedachtes. We ontwikkelen een innerlijke kracht, die niet agressief is, maar positief en constructief. Tegelijkertijd ontdekken we een bron van spontane vreugde en geluk in onszelf. Deze innerlijke vreugde is zelfgeschapen en is niet afhankelijk van uiterlijke omstandigheden.

 

Veel gestelde vragen over meditatie:

Hoe lang moet ik mediteren?

In het begin is tien tot vijftien minuten meditatie per dag voldoende.
Maar in meditatie is het niet zozeer belangrijk hoe lang je mediteert, maar hoe diep en oprecht je kunt mediteren. Het is veel beter om tien minuten met een goede focus te mediteren, dan lange uren met gesloten ogen te zitten terwijl je gedachtes alle kanten op gaan.

Wat is het beste tijdstip voor meditatie?

‘s Ochtends vroeg, net na het opstaan, is het beste moment om te mediteren. Met meditatie breng je positieve energie naar voren. Als je ‘s ochtends mediteert begin je je dag met goede energie. Wanneer je beter wordt in het mediteren zal je ochtendmeditatie de rest van je dag ingrijpend en positief beïnvloeden.

Ik kan mijn aandacht maar moeilijk vasthouden tijdens het mediteren. Is meditatie wel geschikt voor mij?

Niemand kan in het begin zijn gedachtes beheersen, of volledig in stilte goed mediteren. Het is dus heel normaal als je gedachtes de eerste paar weken nog alle kanten opschieten. Raak dus niet ontmoedigd als je voor je gevoel niet goed kunt mediteren. Als je blijft doorzetten komt er beslist een dag dat je meditaties wel vruchtbaar worden en de vruchten van meditatie – innerlijke stilte, zelfvertrouwen, rust en vreugde – vanzelf in je schoot vallen.

 

Play video